Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szúnyogcsípés csillapítására
  2022-06-21 21:55:01, kedd
 
  11 otthon bevethető praktika a szúnyogcsípés csillapítására :

A szúnyogcsípés csillapításához nem csak gyógyszertári készítményeket vethetünk be, hanem otthon megtalálható házi “csodaszereket" is.

A melegebb idő és a nyár beköszöntével sajnos a szúnyogcsípésekkel is számolnunk kell. Ezek nem csak egy apró dudorral, hanem gyakran tartós viszketéssel járnak, amely akár napokig is elhúzódhat. Az alábbiakban 11 olyan, sokunk otthonában megtalálható hatóanyagot veszünk szemügyre, melyeket eredményesen alkalmazhatunk a szúnyogcsípés okozta kellemetlenségek csillapítására.

1. Jég
A frissítő nyári italok elengedhetetlen összetevőjét sokan alkalmazzák a rovarcsípések okozta irritáció csillapítására, ugyanis a jég az egyik legegyszerűbb és legköltségkímélőbb módja a szúnyogcsípés okozta viszketés és duzzanat enyhítésének. A jég csökkentheti a gyulladást, illetve enyhén elzsibbaszthatja a bőrt, így alkalmazása rövid távú, ám azonnali megkönnyebbülést nyújthat. Ha tehetjük, a jeget konyhai papírtörlőbe, vagy konyharuhába tekerve alkalmazzuk az érintett felületen. Fontos, hogy ne hagyjuk a jeget közvetlenül a szúnyogcsípésen öt percnél tovább, hiszen az károsíthatja a bőrszövetet.

2. Méz
Akár egyetlen csepp méz képes lehet csillapítani a szúnyogcsípés okozta viszketést és gyulladást. Ez a tápanyagokban, antioxidánsokban és más jótékony vegyületekben gazdag szuperétel rendkívül népszerű hazánkban, ezért bizonyára sokunk konyhájában megtalálható, ám nem csak kedvenc italaink és süteményeink édesítésére kiváló. A méz többek között antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és már több ezer éve alkalmazza az emberiség a torokfájás, illetve különböző dudorok és zúzódások csillapítására, a bőr általános ápolására, valamint sebek és rovarcsípések kezelésére is.

3. Sütőpor és szódabikarbóna
A szinte minden háztartásban megtalálható sütőpor és szódabikarbóna nem csak különböző sütemények és pékáruk elengedhetetlen összetevői. Ugyan a szódabikarbóna tisztítószerként való alkalmazása manapság reneszánszát éli, más területeken is érdemes lehet bevetni ezt a költségkímélő és természetes anyagot. Beszámolók szerint ugyanis vízzel elkevert pasztaként, a bőrön alkalmazva a szódabikarbóna enyhítheti a szúnyogcsípések okozta kellemetlenségeket is. Ha mi is kipróbálnánk ezt a módszert, keverjünk össze 1 kávéskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapjunk. Vigyük fel a csípésre, hagyjuk hatni 10 percig, majd mossuk le. Bőrirritáció esetén mellőzzük további alkalmazását, és igény szerint válasszunk egy másfajta természetes módszert a szúnyogcsípés kezelésére.

4. Almaecet
Az almaecetet évszázadok óta használjuk külsőleg és belsőleg természetes gyógymódként számos panasz kezelésére a fertőzésektől a zsírégetésen és májtisztításon át a magas vércukor- és koleszterinszintig. Az antibakteriális hatású és természetes fertőtlenítőszerként is bevethető almaecet helyi, bőrön való alkalmazása segíthet csökkenteni a szúnyog- és más, nyáron gyakori rovarcsípés okozta viszkető, égő érzést. Vattapamacs segítségével vigyünk fel néhány csepp almaecetet a
szúnyogcsípésre, és igény szerint naponta néhány alkalommal ismételjük meg alkalmazását.

5. Zab
Vizsgálatok szerint a zab enyhíti a szúnyogcsípés okozta viszketést és duzzanatot, hiszen avenantramidokat, polifenolokat, illetve más olyan különleges vegyületeket tartalmaz, amelyek irritációt és viszketést gátló tulajdonságokkal rendelkeznek. E jótékony tulajdonságok miatt hosszú idők óta alkalmazzák a zabot tartalmazó készítményeket az ekcéma, a száraz bőr, és más bőrpanaszok kezelésére, ám viszonylag kevesen ismerik a zab szúnyogcsípésre gyakorolt csillapító hatását. Hogy hogyan alkalmazzuk a zabot a szúnyogcsípés kezelésére? Egyenlő mennyiségű apró zabpehelyből (vagy akár zablisztből) és vízből készítsünk jól kenhető krémet, majd vigyük fel az irritált bőrfelületre, hagyjuk hatni 5-10 percig, ezután öblítsük le. Igény szerint mézet vagy almaecetet is adhatunk a szúnyogcsípés csillapítására készített zabpasztához a fokozottabb hatás érdekében. Több, vagy nagyobb területre kiterjedő csípések esetén készítsünk zabpehelyfürdőt: szórjunk 1 csésze zabpelyhet egy tiszta zokniba vagy nejlonharisnyába, kössük be, majd helyezzük egy meleg vízzel teli fürdőkádba. Hagyjuk, hogy a fürdővíz minimum 20 percig ellepje az érintett bőrfelületet.

6. Aloe vera
A mediterrán vidékeken őshonos, ám mára sokunk ablakpárkányát díszítő aloe vera számos egészségügyi panasz esetén alkalmazható. A növényből kinyert zselé és lé erőteljes gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek a pattanásos, gyulladt bőr ápolásában, kisebb sebek és fertőzések gyógyításában, illetve a napégés és rovarcsípések csillapításában is. Szúnyogcsípés esetén vágjunk le egy kis részt a cserepes növény leveléből, tisztítsuk meg, majd vágott végével dörzsöljük be a csípés helyét. Alternatív megoldásként alkalmazhatunk aloe vera gélt vagy aloe vera levet is. Ezeket vigyük fel, hagyjuk megszáradni, és alkalmazzuk szükség szerint, akár naponta többször is.

7. Fokhagyma
A fokhagyma egy hosszú idők óta alkalmazott gyógyhatású növény, melyet beszámolók szerint számos panasz esetén bevethetünk a szív- és érrendszer védelmétől az immunrendszer erősítéséig. A magyar konyhából elengedhetetlen fokhagyma ezek mellett a rovarcsípések okozta irritáció csillapítására is alkalmas lehet. Ha egyszerű és gyors otthoni gyógymódot keresünk a szúnyogcsípés enyhítésére, dörzsöljünk friss fokhagymát az érintett területre, akár naponta néhány alkalommal - ám ne feledjük, hogy a bőrnyugtató hatást erőteljes illat kíséri.

8. Vöröshagyma
A vöröshagyma sem ismeretlen a népi gyógyászat világában, ezért idősebb családtagjaink bizonyára számos panasz esetén használták már a vöröshagymát, annak levét, vagy a héjából készült főzetet. A fokhagymához hasonlóan a vöröshagyma is hatásos lehet a szúnyogcsípés csillapítására, ám ez esetben se feledkezzünk meg a sokak számára kellemetlen illatról. Ha ennek ellenére kipróbálnánk a kvercetinben és más antioxidánsokban gazdag, természetes antihisztaminként ható vöröshagymát a rovarcsípések okozta irritáció enyhítésére, nincs más dolgunk, mint egy szelet friss vöröshagymát, vagy néhány csepp vöröshagymalevet felvinni a csípésre. Néhány perc elteltével alaposan öblítsük le a területet.

9. Kamillatea
A téli, megfázásos hónapokban gyakran fogyasztott kamillatea a nyári időszakban is hasznunkra válhat. A százszorszépfélék családjába tartozó gyógynövény ugyanis számos panasz esetén alkalmazható, külsőleg és belsőleg egyaránt. A kamillatea bőrön alkalmazva csökkentheti a különböző gyulladásos panaszokat, enyhítheti a bőrirritációt és felgyorsíthatja az apróbb sebek gyógyulását is. Hogyan alkalmazzuk a kamillateát szúnyogcsípés esetén? Egy kamillatea filtert helyezzünk egy pohárba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percre helyezzük a hűtőszekrénybe, majd nyomjuk ki a felesleges vizet, és a filtert helyezzük közvetlenül a csípésre. 10 perc elteltével távolítsuk el és töröljük szárazra a területet.

10. Varázsmogyoró
A csodamogyoróként és boszorkánymogyoróként is ismert varázsmogyoró bőrápoló készítmények és kozmetikumok népszerű összetevője, és szinte bármelyik gyógyszertárban vény nélkül beszerezhetjük. A benne található tanninoknak köszönhetően a varázsmogyoró összehúzó hatással rendelkezik, így különböző bőrirritációk, kisebb vágások, és még aranyér esetén is hatásos lehet. Közvetlenül a bőrön alkalmazva a varázsmogyoró csökkentheti a gyulladást, csillapíthatja a szúnyogcsípés okozta irritációt és viszketést, valamint felgyorsíthatja a gyógyulást is.

11. Bazsalikom
Tanulmányok szerint az olaszos ételekből szinte nélkülözhetetlen bazsalikom képes lehet enyhíteni a szúnyogcsípés okozta bőrviszketést, amely hatásért a növényben található eugenol nevű vegyület felelős. A szúnyogcsípés csillapításához dörzsöljünk friss bazsalikomlevelet a csípésre, vagy próbáljuk ki a következő receptet. Fél liter forró vízhez adjunk egy marék friss bazsalikomlevelet, majd hagyjuk kihűlni. Ezután egy tiszta törlőkendő vagy vattapamacs segítségével vigyük fel a folyadékot az érintett bőrfelületre, akár naponta többször is.

Fontos megjegyezni :
A szúnyogcsípés általában nem jár komolyabb reakcióval vagy szövődménnyel, azonban ritkán, de előfordulhat, hogy orvosi ellátás válik szükségessé panaszaink csillapítására.

Ne feledjük, hogy a szúnyogok számos betegséget hordozhatnak, és a szúnyogcsípés okozta fertőzések kialakulásának valószínűsége nagyban függ attól, hogy hol élünk, vagy hová utazunk. Ha a szúnyogcsípés a szokásosnál nehezebben múlik, illetve ha komplikációk lépnek fel, forduljunk orvoshoz! Ez kiemelkedően fontos, ha a csípés helyén súlyos gyulladásokat vagy váladékozást, illetve ezek mellett légzési nehézségeket vagy torokdagadást tapasztalunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Címkék: tisztítószerként, antioxidánsokban, tulajdonságokkal, nejlonharisnyába, avenantramidokat, vöröshagymalevet, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, megkönnyebbülést, elzsibbaszthatja, csodamogyoróként, felgyorsíthatja, szúnyogcsípésen, szódabikarbónát, zabpehelyfürdőt, antibakteriális, szúnyogcsípésre, csillapításában, gyógyszertárban, csillapításához, elengedhetetlen, szúnyogcsípések, beszerezhetjük, családtagjaink, szódabikarbóna, alkalmazhatunk, májtisztításon, gyulladásgátló, csillapítására, ablakpárkányát, készítményeket, csillapíthatja, kialakulásának, hűtőszekrénybe, szúnyogcsípés, fertőzésektől, szúnyogcsípés csillapítására, szúnyogcsípés csillapításához, nyár beköszöntével, apró dudorral, szúnyogcsípés okozta, frissítő nyári, rovarcsípések okozta, egyik legegyszerűbb, jeget konyhai, érintett felületen, jeget közvetlenül, szinte minden, szódabikarbóna tisztítószerként, bőrön alkalmazva, szódabikarbóna enyhítheti, szúnyogcsípések okozta,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reggel van  Png kislány  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png fotel  Nagyi telefonál  Alázat  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Png csokor  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Elköszönt  Akarat  Png kutya  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Szívem  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tavaszi kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kislány  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Adakozás  Nem tudhatod  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Nagyi telefonál  Lóhere  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png lepke  Facebookon kaptam  Adakozás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
szúnyogcsípés csillapítására, szúnyogcsípés csillapításához, nyár beköszöntével, apró dudorral, szúnyogcsípés okozta, frissítő nyári, rovarcsípések okozta, egyik legegyszerűbb, jeget konyhai, érintett felületen, jeget közvetlenül, szinte minden, szódabikarbóna tisztítószerként, bőrön alkalmazva, szódabikarbóna enyhítheti, szúnyogcsípések okozta, másfajta természetes, szúnyogcsípés kezelésére, almaecetet évszázadok, magas vércukor-, antibakteriális hatású, zabot tartalmazó, irritált bőrfelületre, fokozottabb hatás, tiszta zokniba, meleg vízzel, fürdővíz minimum, érintett bőrfelületet, mediterrán vidékeken, növényből kinyert, cserepes növény, csípés helyét, hosszú idők, immunrendszer erősítéséig, magyar konyhából, szúnyogcsípés enyhítésére, érintett területre, bőrnyugtató hatást, népi gyógyászat, héjából készült, fokhagymához hasonlóan, sokak számára, szelet friss, nyári időszakban, százszorszépfélék családjába, kamillatea bőrön, különböző gyulladásos, apróbb sebek, kamillateát szúnyogcsípés, kamillatea filtert, felesleges vizet, filtert helyezzük, benne található, varázsmogyoró összehúzó, varázsmogyoró csökkentheti, olaszos ételekből, növényben található, következő receptet, marék friss, tiszta törlőkendő, érintett bőrfelületre, szúnyogcsípés általában, szúnyogok számos, szokásosnál nehezebben, csípés helyén, tisztítószerként, antioxidánsokban, tulajdonságokkal, nejlonharisnyába, avenantramidokat, vöröshagymalevet, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, megkönnyebbülést, elzsibbaszthatja, csodamogyoróként, felgyorsíthatja, szúnyogcsípésen, szódabikarbónát, zabpehelyfürdőt, antibakteriális, szúnyogcsípésre, csillapításában, gyógyszertárban, csillapításához, elengedhetetlen, szúnyogcsípések, beszerezhetjük, családtagjaink, szódabikarbóna, alkalmazhatunk, májtisztításon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.